MVO en duurzaamheid

Duurzaamheid is in opkomst binnen de reisbranche. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om vakantie te vieren waarbij rekening wordt gehouden met milieu, natuur en cultuur. Dit zodat reizen in de toekomst ook nog mogelijk is. Steeds meer initiatieven in de reiswereld gaan zich dus richten op duurzaamheid, om hun doelgroepen tegemoet te komen. Sommige reisorganisaties hebben hiervoor een samenwerking opgezet, met als doel het stimuleren van veranderingen binnen vakanties om beter om te gaan met aspecten als milieu, natuur, cultuur en de lokale bevolking.
Maar ook al vindt de consument duurzaamheid steeds belangrijker, toch willen de meesten er niet méér voor hoeven betalen, én het moet niet ten koste gaan van het comfort. Dit wordt dus ook in het achterhoofd gehouden, maar is -tot nu toe- niet altijd te garanderen.

Wij, als nieuwe reisorganisatievoor reizen in Spanje, nemen zelf de verantwoordelijkheid op voor de effecten van onze activiteiten op mens en milieu. We maken dan ook bewuste keuzes om een balans te bereiken tussen People, Planet en Profit. Omdat we het belangrijk vinden dat de CO2 uitstoot van de vlucht naar de bestemming gecompenseerd wordt, hebben we de Green Seat in de prijs van het ticket opgenomen.
We willen zoveel mogelijk (samen)werken met lokale gidsen en organisaties. Daarom hebben we ervoor gekozen om niet alleen maar personeel uit eigen land te gebruiken. Zo gebruiken we bijvoorbeeld niet onze eigen tourbus en chauffeur, maar huren we die op de bestemming zelf. Een belangrijk doel is de problemen binnen duurzaamheid te minimaliseren en dat willen we vanaf het begin al helemaal voor gaan (door middel van samenwerking en gebruik van de lokale bevolking).

Hoe passen we de duurzaamheid toe in onze aangeboden reisproducten?
We reizen wel met het vliegtuig naar het land van bestemming, maar de CO2-uitstoot van die vluchten compenseren we door de Green Seat in de prijs van het ticket op te nemen. Het meeste trekken we rond met een lokale tourbus. Hier hebben we bewust voor gekozen, omdat we geen werk uit handen willen roven van de lokale bevolking. Integendeel, hiermee zorgen we juist voor méér werkgelegenheid. Verder zien we de bus als (een van de) beste vervoermiddelen, wat betreft de invloed die het op de natuur heeft. We zorgen er voor dat ze niet onnodig gebruikt worden, zodat er niet méér gas uitgestoten worden dan nodig is. Een voorbeeld van een andere vorm van vervoer is de actie die gepland staat in dag 3: ook dan wordt er een tocht aangeboden, maar ditmaal vragen we beweging van de toerist zelf: de reizigers hebben dan namelijk de mogelijkheid om te fietsen door de bergen. Hiervoor hebben we reistijd van vijf uur ingeroosterd, waarin de reiziger helemaal zelf bepaald hoe snel hij reist, waar hij stopt en wat hij doet tijdens de reis. Daarnaast is er elke dag een tijd om te voet te bewegen in de steden en dorpjes. Het belangrijkste hiervan is dat (er) niet de hele reis een kwestie van gasverlies is.
Ook met de Iranese groepsreis is rekening gehouden met de natuur. Ook al is het niet zo'n actieve reis als de Nederlandse, toch wordt er wel van de reizigers gevraagd om zich zelf in te zetten, alleen te voet. Dit gaat dan om bezoeken die gebracht worden aan steden en dorpjes, óf bewegingen binnen de bergen.