Culturele dimensies volgens Hofstede
Allereerst de vier cultuurdimensies van Hofstede onder elkaar:
- Machtsafstand (van klein naar groot)
- Collectivisme tegenover individualisme
- Femininiteit tegenover masculiniteit
- Onzekerheidsvermijding (van zwak naar sterk)
Overzicht index cijfers culturele dimensies van de 3 te beschrijven culturen; de Iraanse cultuur, Spaanse cultuur en de Nederlandse cultuur
Indexcijfers culturele dimensies Hofstede |
Iran |
Spanje |
Nederland |
Machtsafstandindex (MAI) |
58 |
57 |
38 |
Individualisme index (IDV) |
41 |
51 |
80 |
Masculiniteitsindex (MAS) |
43 |
42 |
14 |
Onzekerheidsvermijdingsindex (OVI) |
59 |
86 |
53 |
Drie indexcijfers vallen direct op:
- Nederland heeft een IDV van 80
- Nederland heeft een MAS van 14
- Spanje heeft een OVI van 86
Overige cijfers verschillen niet veel van elkaar. Eerste conclusie: Voor het ontwikkelen van onze reisproducten zijn op het eerste gezicht 3 aspecten van belang:
De bestemming die toeristen zal ontvangen (Spanje) heeft een veel hogere onzekerheidsvermijding. De Nederlandse toeristen die naar Spanje gaan hebben een hogere individualistische instelling en zijn niet of nauwelijks gewend aan masculiniteit in hun eigen samenleving.
Culturele analyse Iran
Iran is een islamitische republiek waarbij het politieke, sociale en economische stelsel is gebaseerd op de Islam. De grote meerderheid Iraniërs, 89% van de bevolking, behoort tot de sjiitische tak van de islam. Religie is een belangrijk aspect van de cultuur en identiteit in het dagelijks leven. De drie invloeden die Iran probeert te combineren zijn :
- De klassieke Iraanse cultuur van het Perzische Rijk uit de Oudheid
- De Islam en de Islamitische cultuur die de Arabieren brachten
- De moderne westerse cultuur
Culturele normen, regels en waarden die nageleefd worden door de bevolking
- Er wordt vijf keer per dag gebeden door de moslims, aangezien vrijwel het gehele land dit geloof aanhangt door de hele samenleving. Op de volgende tijdstippen:
- In de ochtend. Tussen de ochtendschemering en zonsopgang.
- In de middag. Circa een kwartier voordat de zon zijn hoogste stand heeft bereikt.
- In de namiddag. Vlak voordat de zon ondergaat tot het daadwerkelijk ondergaan van de zon.
- Na zonsondergang; tussen zonsondergang en het verdwijnen van de rode schemering.
- In de avond. rond anderhalf uur na zonsondergang.
Dit heeft ook invloed op de school en werktijden.
Eetgewoonten
De Iraniërs eten drie maaltijden per dag. Het ontbijt bestaat uit warme thee, kaas en vers gebakken brood. De Iraniërs eten een lichte lunch van vers fruit, dadels, pistachenoten, brood en kaas. ’s Avonds een warm avondmaal.
Traditionele symbolen
- De faravahar is het meest krachtige en sprirituele symbool van ‘Echte Iraniërs’
Het vertegenwoordigd de principes van Zarathustra: ‘Goede gedachte, goede woorden en goede daden’. Zarathustra (Zarathustra), de grootste Iraanse leraar en filosoof was een boodschapper van vrede, het goede leven en eeuwige liefde. Hij erkende zijn God op basis van kennis en wijsheid.
- De halve maan en de ster. Dit is het symbool van de Islam.
Feesten
Iran heeft zijn eigen kalender. Deze zonnekalender begint op de eerste dag van de lente. Het Iraanse Nieuwjaar (Noruz) viert men van 21 maart tot en met 24 maart (feestdagen).
- Viering van de Stichting van de Islamitische Republiek
- Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed)
- Navruz (Perzisch nieuwjaar)
- Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
- Geboortedag Imam Mahdi
- Ramadan
- Razi dag (Dag van de Farmacie)
- Id-al-Fitr (Suikerfeest)
- Geboortedag Imam Reza
- Jaarlijks op 11 Dhu 'l-Qa'da . Imam Ali ar-Rida (in het Perzisch bekend als Imam Reza) was de achtste imam van de Twaalver sjiieten. Hij leefde van 765 tot 818. Zijn schrijn bevindt zich in de stad Mashhad in het noordoosten van Iran.
- zondag 6 november 2011
- Offerfeest (Eid Al-Adha)
- Asjoera (De tiende dag)
Culturele dimensies:
Machtsafstand
De score van Iran op de Machtafstands index (MAI) = 58. Iran heeft hiermee een gemiddelde tot grote machtsafstand. De linkerkenmerken zijn dus voornamelijk op Iran van toepassing.
Groot |
Klein |
- Grote afhankelijkheidsbehoefte - Ongelijkheid word aanvaard - Hiërarchie is nodig/word nodig gevonden - Superieuren zijn vaak ontoegankelijk - Machthebbers hebben privileges - Verandering door revolutie |
- Lage afhankelijkheidsbehoefte - Ongelijkheid is geminimaliseerd - Hiërarchie voor het gemak - Superieuren zijn toegankelijk - Iedereen heeft gelijke rechten - Verandering door evolutie (/ontwikkeling) |
Collectivisme tegenover individualisme
De score van Iran op de Individualisme index (IDV) is 41.
Iran heeft meer een collectivistsiche samenleving dat een individualistische samenleving. Individuen zijn vanaf hun geboorte opgenomen in sterke, hechte groepen die hun levensbescherming bieden in ruil voor onvoorwaardelijke loyaliteit. Familie is hierbij een belangrijk aspect. Individuen dienen zich in bepaalde mate te gedragen naar de regels, normen en waarden van de groep. Een misstap leidt tot schaamte en gezichtsverlies voor jezelf en de groep. Iran voor het grootste deel een traditionele samenleving, met een sterke nadruk op het gezin. Veel kinderen blijven bij hun ouders wonen totdat zij zelf een gezin beginnen. De naleving van het geloof hangt sterk samen met je positie binnen de groep, en daarmee ook op het gebied van school, werk en vrije tijd. Dit manifesteert zich in een nauwe verbintenis op lange termijn van het lid 'groep', is dat een gezin, familie, of langdurige relaties. Loyaliteit in een collectivistische cultuur staat voorop, en overstijgt de meeste andere maatschappelijke regels en voorschriften. De vereniging zorgt voor sterke relaties waar iedereen de verantwoordelijkheid neemt voor de andere leden van hun groep.
Het collectivisme komt vooral voort uit het feit dat bijna het gehele land (89%) Islamitisch is en dit geloof samen met normen, waarden en de regels die daarbij horen nastreefd. Daardoor ontstaat het groepsgevoel, ‘wij die tot de Islam behoren’.
Iran heeft wel een hogere Individualisme Index Score dan andere Arabische landen, deze hebben een IDV van 38. En in vergelijking met landen als West-Afrika, Singapore, Thailand, Salvador, Zuid-Korea, Taiwan, Peru, Costa Rica, Pakistan, Indonesië, Comombia, Venezuela, Panama, Ecuador en Guatamala (IDV percentage van 20% of lager) relatief hoog. Dit komt waarschijnlijke mede door de Westerse invloeden.
Femininiteit tegenover masculiniteit
De masculiniteitsindex (MAS) van Iran is 43 en de samenleving is daarmee eerder feminien dan masculien.
Kenmerken van een masculiene samenleving zijn onder meer competitiedrift, assertiviteit, ambitie en het vergaren van rijkdom en weelde. Hier tegenover staat een feminiene samenleving met vrouwelijke waarden als bescheiden gedrag, dienstbaarheid en solidariteit. Iran heeft dus bescheiden gedrag, dienstbaarheid en solidariteit hoger in het vaandel staan dan assertiviteit, ambitie en het vergaren van rijkdom en weelde. Dit is ook toe te schrijven aan de Islamitische normen en waarden die nagestreefd worden (in verband met de feminiteit): eerlijkheid, bescheidenheid, oprechtheid, zuiverheid en schoonheid, geduld, nederigheid enzovoorts.
Wat de positie van vrouwen betreft is Iran wel sterk masculien. Mannen maken over het algemeen nog steeds de dienst uit. Vrouwen mogen onderwijs en studies volgen maar de traditionele rollen zijn nog duidelijk aanwezig binnen het gezinsleven.
Onzekerheidsvermijding
De onzekerheidsvermijdingsindex (OVI) van Iran is 59.
Hiermee is er een redelijk sterke onzekerheidsvermijding en is Iran een land met veel regels en wetten.
Aspecten met betrekking tot de onzekerheidsvermijding in verband met cultuur en geloof:
- Alcohol is bij wet verboden
- Er word Ramadan gehouden en tijdens deze traditie mag er overdag niet gegeten en gedronken worden.
- Lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen is heel beperkt en ook de omgangsvormen zijn vrij gesloten tussen mannen en vrouwen.
Culturele analyse spanje
Officieel is 95% van de Spanjaarden rooms-katholiek, maar net als in veel andere ontwikkelde landen verliest de kerk aan belang. Wel zijn er uit traditie kleurrijke processies in heel Spanje de week voor Pasen.
Spaanse eetgewoonten
- Het ontbijt, desayuno, bestaat normaal gesproken uit een kop koffie, café con leche,met een crossaint of ander gebakje. Een ander traditioneel Spaans ontbijt bestaat uit de populaire churros met suiker.
- De lunch, comida, wordt tussen 14.00 en 16.00 gegeten. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avond eten, cena. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, de tweede gang is een vis-of vleesgerecht. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of een cake.
- De cena bestaat uit licht eten, een salade, een sandwich of tapas. Meestal wordt dit tijdens weekenden en in de zomer pas tussen 21.00 en 23.00 genuttigd.
Siësta. Winkels en bedrijven gaan vaak tussen 14.00 en 16.00 twee uur dicht, zodat iedereen naar huis kan om met de familie te eten en/of uit te rusten.
Traditionele symbolen
- Stieren; Stieren zijn al jarenlang onderdeel van de Spaanse cultuur en tevens belangrijk in de nationale tradities, vooral voor de oudere generatie.
Stierenvechten is een veelbesproken onderwerp. Barcelona is uitgeroepen tot stad zonder stierenvechten. In Andalusië vinden nog wel stierengevechten plaats.
- Windmolens; De windmolens van het Spaanse La Mancha zijn beroemd geworden door het verhaal van Don Quijote, in het Nederlands Don Quichot genoemd.
- El oso y el madroño, oftewel "de beer en de aarbeiboom", is te vinden in Puerta del Sol in Madrid. Het standbeeld is het symbool van de hoofstad van Spanje. De streek zou ooit een verzamelplaats voor beren (het latijnse ursa betekent beer) die in een nabijgelegen bos leefden, zijn geweest. In dit bos staan "madroños", bomen met fruit dat lijkt op aardbeien.
Er zijn veel verschillende traditionele dansen uit de verschillende Spaanse regio´s. deze spelen nog steeds een rol in de hedendaagse cultuur. Spaanse dans wordt geassocieerd met passioneel, heftig, emotioneel, vurig en met mooie Spaanse jurken en pakken.
- Flamenco is een wereldberoemde Spaanse dans. (Ontstaan in Andalusië, waarschijnlijk door ‘gitana’ ;zigeneurs)
Machtsafstand
De Machtsafstandindex (MAI) van Spanje is 57.
In Roomse landen als Spanje, Frankrijk en België, die qua historie een kerkhiërarchie kennen, mogen machthebbers hun macht meer etaleren en hoger geplaatsten willen en mogen zich meer onderscheiden van lager geplaatsten. De omgang met anderen wordt dus bepaald door maatschappelijke gelaagdheid. Lager geplaatsten zijn daardoor gehoorzamer en tonen minder eigen initiatief.
Kenmerken bij deze dimensie voor Spanje:
-
Gehoorzaamheid staat als opvoedingswaarde in Spanje hoger aangeschreven dan onafhankelijkheid
- Het Spaanse woord patrón (baas) heeft hetzelfde stamwoord als padre(vader). Leiders zijn in Spaanstalige landen vaak paternalistisch en profileren zich nogal eens als een soort van vaderfiguur.
- Spanje kent een relatief kleine middenklasse en er zitten meer lagen in de maatschappij dan alleen hoog midden en laag.
- Kritiek uiten tegen je baas kan niet of nauwelijks. Tegen een ondergeschikte kan het wel en bij een gelijke in rang moet men erg tactisch te werk gaan. Een leidinggevende krijgt hierdoor in Spanje vrijwel geen feedback van onderschikten. Overleg tussen leidinggevenden gaat volledig buiten ondergeschikten om en andersom. Ondergeschikten hebben leidt tot meer aanzien en de inkomensverschillen zijn relatief groot.
Collectivisme tegenover individualisme
De Individualisme index (IDV) van Spanje is 51. Hiermee is spanje een samenleving die zowel collectivisme als individualisme kent.
Kenmerken bij deze dimensie voor Spanje:
- De collectivistische schaamte en ontkenning uit angst voor gezichtsverlies komt in Spanje ook voor. Zulke ontkenning zal er niet snel opgevat worden als liegen. Als men iets niet wil of het niet eens is maakt men dat in Spanje vaak minder direct en duidelijk merkbaar dan in Nederland. Men zal het eerder aan bijvoorbeeld de omstandigheden toeschrijven.
- Zelfstandigheid en zelfvertrouwen staan in Spanje even hoog aangeschreven dan afhankelijkheid, wellevendheid, hulpvaardigheid en gastvrijheid.
-
De uitgebreide families en de relatie daarmee zijn een belangrijk aspect in de Spaanse samenleving. Studerende kinderen blijven vaak bij hun ouders wonen tot ze getrouwd zijn (collectivistisch) Wel kiezen ze hun eigen opleiding en vrienden (individualistisch).Grootouders passen in Spaanstalige landen relatief vaak op kleinkinderen.
- Altijd ongetrouwd blijven wordt door velen vaak nog als een probleem gezien. Ongehuwd kinderen krijgen, samenwonen of ieder een eigen woning hebben begint te komen.
- Met name in de armere streken helpen familieleden en mensen met een gedeelde achtergrond elkaar aan baantjes. Een aanbod van familie of van de eigen clan weegt zwaarder dan een wellicht beter aanbod van een vreemde. Familie is belangrijker dan diploma's (collectivitisch) Loyaliteit aan personen in de eigen groep is erg belangrijk en veel belangrijker dan loyaliteit aan het bedrijf. Ook daarom ligt kritiek gevoelig. Zaken en privé zijn in Spanje meer verweven dan in bijvoorbeeld Nederland. Voor een goede zakelijke relatie is een persoonlijke band erg bevorderlijk.
Femininiteit tegenover masculiniteit
De Masculiniteitsindex (MAS) van Spanje is 42.
Spanje scoort licht feminien.
- In het onderwijs is de cultuur in Spanje, gelijk aan feminiene culturen, de gemiddelde leerling/ student meer normbepalend dan de beste. Wel is het meer masculiene onderscheid tussen mannen en vrouwenvakken/ studies in Spanje nog duidelijk aanwezig.
- In Spanje is de traditionele geslachtsgebonden rol en taakverdeling nog wel sterk aanwezig, maar de opinies hierover zijn na 2000 bijgetrokken.
- Ondanks dat men het wat meer verbergt leeft het machismo ook nog sterk. Een man wil als het er op aan komt in Spanje beslist geen mietje of watje zijn.
Onzekerheidsvermijding
Spanje heeft een Onzekerheidsvermijdingsindex (OVI) score van 86 en scoort hiermee erg hoog. In Spanje is de onzekerheidsvermijding (OZV; angst voor onbekende risico's) duidelijk sterker dan in bijvoorbeeld Nederland.
Spanjaarden houden hierdoor veel meer vast aan hun vaste regels en gewoonte en dagelijkse routine dan wij. Een groot deel van de bevolking van Spanje kent erg vaste werkroutines. Men heeft een sterke voorkeur voor strikt omschreven verantwoordelijkheden en taken. Als er gedelegeerd wordt, worden de bevoegdheden sterk afgebakend.
Spanjaarden zijn relatief moralistisch en er wordt streng met regels omgegaan (deels toe te schrijven aan de periode waarin Franco zijn regime toepaste). Discussies binnen dezelfde laag in de hiërarchie kunnen er emotioneel aan toe gaan en hard werken is een hoog aangeschreven opvoedingswaarde. Ook zijn Spanjaarden over het algemeen trots op hun identiteit en willen dit graag aan anderen laten zien.
Culturele analyse Nederland
Het Koninkrijk der Nederlanden is formeel een constitutionele, erfelijke monarchie waarbij de scheiding van de machten grotendeels is geregeld in de Grondwet. Nederland is staatsrechtelijk een parlementaire democratie waarin de koning onschendbaar is en de ministers verantwoordelijk zijn. De wetgevende macht wordt uitgeoefend door de regering en de Staten-Generaal. De Kamers van de Staten-Generaal, de Eerste en de Tweede Kamer, vertegenwoordigen het Nederlandse volk en bestaan al sinds 1815.
In de Grondwet is zowel het principe van algemeen kiesrecht als van evenredige vertegenwoordiging vastgelegd. Daarnaast is ook de onderwijsvrijheid vastgelegd. Dit houdt in dat groeperingen in de Nederlandse samenleving op basis van godsdienstige, levensbeschouwelijke of pedagogisch-didactische grondslag een school mogen stichten. Nederland kent dan bijvoorbeeld ook protestants-christelijke, rooms-katholieke, joodse, islamitische en vrije scholen.
Eetgewoontes
Een Nederlander eet meestal drie maaltijden per dag:
- Een ontbijt
- Middageten of lunch, vaak bestaande uit brood
- Een avondmaaltijd (of soms een diner), een warme maaltijd met bijvoorbeeld een voorgerecht zoals soep, vervolgens een hoofdgerecht met groente, aardappelen en vlees, en een nagerecht.
- Een Nederlandse of Hollandse traditie is een bezoek brengen bij familie, vrienden of buren voor een kopje koffie. Dit gebeurt spontaan of op afspraak.
- Een bekende Nederlandse traditie is het eten van beschuit met muisjes bij de geboorte van een baby.
Feesten
- Koninginnedag wordt elk jaar gevierd op 30 april en is een nationale feestdag.
- Verjaardag vieren wordt ook veel gedaan maar is meer een gewoonte.
- Nederland is sterk beïnvloed door het christelijke geloof en daarom worden christelijke feesten als Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren gevierd.
- In veel plaatsen in Nederland wordt er voor aswoensdag carnaval gevierd.
- Op 5 december wordt het kinderfeest Sinterklaas gevierd.
- Sint-Maarten wordt vooral in het noorden van het land gevierd, is ook een christelijk feest, maar is niet nationaal.
- In Nederland wordt net als elders in de wereld Oudejaarsavond gevierd met vuurwerk.
Machtsafstand
De score van Nederland op de Machtafstands index (MAI) = 14. Dit betekent dat er een erg kleine machtsafstand is tussen gezaghebbenden en mensen die daaronder staan. Bijvoorbeeld: tussen de regering en de bevolking, tussen werkgever en werknemer. Tussen jonge en oud.
Nederlands leven naar het principe: ‘Iedereen is gelijk’. Ongeacht wat je doet, waar je vandaan komt, wat je opleiding is enzovoorts.
- Er bestaat geen grote machtsafstand tussen hogeren en lageren op het gebied van werk geving. Er is vaak overleg en inspraak mogelijk tussen bijvoorbeeld manager en werknemer.
- Ook in het onderwijs zijn leraar en leerling relatief gelijk aan elkaar. Het onderwijs is ingesteld op wederzijdse communicatie tussen docenten en leerling. Leerlingen mogen vragen hebben en het ‘niet eens zijn’ met zaken.
Collectivisme tegenover individualisme
Nederland heeft een Individualisme index (IDV) van 80. Dit is erg hoog en Nederland is daarmee overduidelijk een Individualistische samenleving. Westerse samenlevingen zijn in de laatste eeuwen sowieso steeds minder collectivistisch geworden. Nederland hoort momenteel tot de meest individualistische landen van de wereld.
- Zelfstandigheid staat hoog aangeschreven als opvoedingswaarde. Ouders leren hun kinderen om zelfstandig te zijn en zichzelf op hun eigen manier te ontplooien. Veel jongeren gaan op zichzelf wonen als zij gaan studeren
- Mensen worden beoordeeld op hun kwaliteit en vermogen wat betreft werk. Niet op uit wat voor groep zij komen.
- Jongeren en mensen sluiten zich zelf bij groepen aan die zij prefereren. Vriendengroepen,studentenverenigingen, sportclubs, organisaties enzovoorts. Soms wordt er door ouders verwacht dat kinderen aan bepaalde activiteiten deelnemen zoals pianoles of een sportclub maar vaak hebben kinderen hier zeker op latere leeftijd zelf inspraak in.
- In het onderwijs word zelfstandig werken en plannen gestimuleerd. Op de middelbare school bestaat over het algemeen al veel vrijheid in het samenstellen van vakken en pakketen. HBO opleidingen zijn hier een voorbeeld van, er wordt verwacht dat individuen zich hier zelf voor inzetten en aan hun eigen persoonlijke interesses en capaciteiten werken.
- Volledige vrijheid van geloofsovertuiging.
Individualisme is bijvoorbeeld ook een trend in de toerismesector van Nederland. Mensen hebben de meest uiteenlopende levensstijlen en interesses op het gebied van toerisme en vrije tijd. Zij verwachten daarbij ook producten die aansluiten op hun persoonlijke individuele wensen en verlangens.
Femininiteit tegenover masculiniteit
Nederland kent een feminiene cultuur. Er wordt over het algemeen geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende seksen.
Enkele voorbeelden:
- Jongens die ballet uitoefenen. Meisjes die rugby’en of voetballen.
- Ook beroepen zijn niet gekoppeld aan sekse. Vrouwen in de techniek of economie. Mannen in het maatschappelijk werk of de zorgsector enzovoorts.
Nederland kent zelfs het principe: huisvader en carrièrevrouw, waarbij de traditionele rollen volledig omgekeerd zijn.
Onzekerheidsvermijding
De onzekerheidsvermijdingsindex (OVI) van Nederland is 53. Daarmee is er geen hele grote behoefte aan het vermijden van dingen die anders zijn maar wel een duidelijk systeem wat betreft formele regels en procedures.
De Nederlandse samenleving heeft sterk de opvatting: ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. In deze zin staan Nederlanders soms kritisch tegenover dingen die ‘anders’ of abnormaal zijn. Nederland is een georganiseerd land met duidelijke regels en wetten, een strakke tijdsplanning en het nakomen van verplichtingen en afspraken wordt verwacht. Dit om alles gestructureerd te laten verlopen. Aan de andere kant staat Nederland wel open voor verschillende ideeën, opvattingen, culturen en geloven.
- Verandering van baan, leefomgeving, school komt vaak voor en wordt niet gezien als ‘eng’ maar als ontwikkeling.
- De aanpak van bijvoorbeeld scholen, werkgevers en dergelijke kunnen ver uit elkaar liggen. Er zijn veel mogelijkheden om tot een goed resultaat te komen.
- Iedereen is gelijk aan elkaar.
- Nederland heeft een multiculturele samenleving met daarin veel verschillende etniciteiten.
- Er is vrijheid van meningsuiting.
- Er is vrijheid in godsdienst en geloofsuiting.
- Er zijn naast kerken ook moskeen en synagogen in Nederland. (niet van oorsprong aanwezig)
- Er is vrijheid in seksualiteit en partnerkeuze, ook het homo huwelijk is geaccepteerd.
Belangrijke aspecten voor het ontwikkelen van een reisproduct met betrekking tot de culturen
Nederlanders
Nederlanders stellen individuele vrijheid voorop. Daarnaast zijn er veel verschillende en uiteenlopende wensen en behoeftes onder de bevolking. Nederlanders kiezen bijvoorbeeld wel voor een groepsreis vanwege de veiligheid die zo’n reis biedt en vanwege het feit dat alles georganiseerd is waardoor zij dat zelf niet hoeven te regelen. Nederlanders zijn vaak op zoek naar een combinatie van ontspanning, even weg uit de ‘rush-rush cultuur’ en een cultureel en actief programma. Ook is er een opkomst van interesse en waardeehchting aan het behoud van natuur en duurzaamheid.
Voor Nederlanders ontwikkelen wij een programma met een collectief deel en een individueel deel.
Daarnaast zijn er geen specifieke aspecten waar wij rekening mee zullen moeten houden.
Iraniërs
Iraniërs zijn moslim en hebben hiermee bepaalde normen, waarden en regels waar zij niet vanaf wijken. Wij denken dat Iraniërs vooral geinterreseerd zullen zijn in de Arabische invloeden die vandaag de dag nog kenmerkend zijn voor de Spaanse cultuur. Wel willen we ze ook graag kennis laten maken met andere aspecten van de Spaanse cultuur. Zoals bijvoorbeeld de Flamenco en de Spaanse keuken. Ook kiezen we voor een collectieve groepsreis waarin we weinig individuele vrije tijd zullen inplannen.
We zullen de steden Cádiz, Córdoba, Jaén, Granada en Almería aandoen. Wij denken dat dit het meeste zal aanspreken vanwege de moorse overblijfselen en geschiedenis van deze steden. Ook willen we de Alpajurras aandoen, een ongerept natuurgebied tussen Granada en Almería.
We zullen rekening houden met:
- De gebedstijden
- Het apart slapen van man en vrouw en andere activiteiten die gescheiden zullen zijn, zoals bijvoorbeeld baden.
- Er zal geen varkensvlees op het menu staan
- We doen geen Rooms-Katholieke kerken aan
Gastland is Spanje, en dus wordt er ook rekening gehouden met de Spaanse etenstijden en siësta. Daarnaast willen we de toeristen zoveel mogelijk kennis laten maken met de traditionele Spaanse cultuur.