Hoofd Reisbegeleiding

Conclusies en aanbevelingen

Top vijf van de meest opvallende bevindingen met betrekking tot de aanbodzijde:

  1. Veel verschillende reisorganisaties die groepsreizen aanbieden;
  2. Veel aanbod naar Andalusië, Spanje;
  3. Veel aanbod qua duurzaam reizen;
  4. Veel verschillende categorieën groepsreizen en;
  5. Veel keus in leeftijd bij groepsreizen.

Top vijf van de meest opvallende bevindingen met betrekking tot de vraagzijde

  1. Nederlandse reiziger kiest voor groepsreis ook vanwege het veiligheidsaspect;
  2. Reiziger gaat mee op groepsreis vanwege sociale contacten;
  3. Drempel is hoog bij nieuwkomer groepsreiziger;
  4. Groepsreis is goedkoper en;
  5. Er is veel aanbod in duurzame groepsreizen, er zal dan ook veel vraag zijn.

Top vijf meest opvallende ontwikkelingen en trends

1. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Dit is terug te zien aan zowel de aanbod als de vraagzijde.

2. Reizen per vliegtuig en daarmee low-cost airlines is de belangrijkste manier van transport.

3.Verre bestemmingen zijn steeds toegankelijker en populairder. Mensen reizen ook vaker naar ontwikkelingsgebieden. Hierdoor zijn onder andere het massatoersime en de toename van reizende jongeren ontstaan.

4. Een van de voornaamste redenen om te reizen nu der dag is om in een andere omgeving te zijn dan normaal. Daarbij zijn mensen op zoek naar authenticiteit en willen ze zichzelf ontplooien. Ook beleving speelt hierbij een grote rol.

5. Er is meer aandacht voor de lokale bevolking en de culturele aspecten van reizen. Mensen willen graag in contact komen met locals en willen daarmee interculturele ervaringen opdoen.

De zin van beleving 

Wat heeft beleving voor zin?

Wereldwijd wordt gebruik gemaakt van beleving om goederen of diensten interessanter te maken. En wereldwijd wordt door succesvolle toevoeging van beleving, geprofiteerd in het opzetten en het onderhouden van een onderneming. We bevinden ons tegenwoordig in het “transformatie”stadium van het ontwikkelingsstadia van beleving, een tijdperk waar service standaard is en entertainment een must. Een product of dienst wordt dus niet zondermeer gekocht. En vooral niet als het gaat om duurzaamheid, waar vaak extra kosten aan zitten verbonden. Duurzaamheid is een schadebeperkend initiatief tegen het constant groeiende broeikaseffect. Het promoten van duurzaamheid is niet gemakkelijk, omdat het gevolgen heeft voor de samenleving zoals verandering van de dagelijkse routine of prijsverhogingen. Dit is misschien duidelijker uit te leggen in een voorbeeld: 

De “Green Seats”, het initiatief van vliegtuigmaatschappijen om duurzaam te vliegen. Je betaald een “extra” bedrag voor deze “Green Seat” en zit in precies dezelfde stoel, met precies dezelfde films en precies hetzelfde eten. Het is een feit dat het “extra” bedrag niet betaald zou worden door consumenten als het als volgt was gepromoot:
“Vlieg Duurder, Vlieg Duurzamer!”
Maar door de naam “Green Seats” oftewel een “way of life“ eraan te koppelen, wordt het al veel interessanter voor de consument. Want je betaald niet alleen een hoger bedrag, maar je betaald voor een identiteit. 

Conclusie
De toegevoegde beleving laat je enige erkenning voelen voor het “extra” bedrag dat jij betaald voor bijvoorbeeld een duurzaam product, in dit geval de “Green Seat”.