Landenspecialist
Ontwikkelingen en trends wereldwijd
Inleiding
‘ De bewuste wereldburger van nu neemt surfles van jongeren uit de sloppenwijken van Rio de Janeiro, logeert bij de inwoners van een plattelandsdorpje in Cambodja, gaat op bezoek bij fair trade cacaoproducenten in West-Afrika, helpt een paar maanden lang otters beschermen in Bolivia of heeft tenmínste van tevoren geïnformeerd bij het resort waar hij of zij verblijft naar het milieubeleid.’
Bron: www.onzewereld.nl
Na de daling van 4% in 2009 is het internationale wereldtoerisme in 2010 met 7% gestegen. Het totaal aantal aankomsten komt hiermee op 935 miljoen, wat hoger ligt dan het niveau van voor de economische crisis.
Groei was er het afgelopen jaar vooral voor Azië en het Midden Oosten (respectievelijk +13% en +14%). De groei van het aantal internationale aankomsten in Europa was 3%.
Bron: UNWT
Bronnen: Trends and Issues in Global Tourism 2007 - Roland Conrady, Martin Buck
Website: http://www.nbtc.nl/corporate/nl/system/Images/Toerisme-in-perspectief-2011_mrt_tcm521-173308.pdf
Drie belangrijke ontwikkelingen
1. Samenwerking tussen de reissector/toerisme sector en ontwikkelingsorganisaties.
Dit is een nieuw fenomeen en een belangrijke ontwikkeling wereldwijd. Voorheen waren de toerismebranche en ontwikkelingsorganisaties twee gescheiden werelden. Vooral ontwikkelingsorganisatie stonden kritisch tegen over toerisme. Dit komt ook voort uit de belangstelling en de vraag naar toerisme en ontwikkelingsprojecten in één. Voor de lokale bevolking betekent deze samenwerking een ontwikkeling op het gebied van een nieuwe vorm van toerisme waarbij people, planet en profit worden nagestreefd voor hun leefgebied.
Trends:
- Community-based toerisme
Community-based tourism wordt in bestemmingslanden ook wel "village tourism" of "homestays" genoemd. Er is geen vaste definitie, maar REST definieert community-based tourism als volgt:
"Community-based tourism is tourism that takes environmental, social and cultural sustainability into account. It is managed and owned by the community, for the community, with the purpose of enabling visitors to increase their awareness and learn about the community and local ways of life".
|
Er is een groeiende interesse onder de bevolking wereldwijd om andere culturen te leren kennen. Mede door de opvatting dat we naast dat we in onze woonplaats, in onze provincie, in ons land ook in een groter geheel leven dat de wereld heet. Onder andere door media en technologieën verkrijgen mensen meer informatie over de rest van de wereld en willen zij deze met eigen ogen aanschouwen. Toeristen nemen steeds vaker het initiatief via reisorganisaties om aan projecten mee te werken met de lokale bevolking. En de lokale bevolking neemt steeds vaker deel aan community-based projecten en staat minder kritisch tegenover de toerist dan voorheen.
- Pro poor toerisme
Ook van pro poor toerisme is geen vaste definitie, maar wordt door het Ecotourism Resource Centre als volgt beschreven:
“Pro Poor tourism is set up in developing countries as a means to improve the local economy for local people. It enhances the linkages between tourism businesses and poor people, so that poverty is reduced and poor people are able to participate more effectively in tourism development. The aims of pro-poor ranges from increasing local employment to involving local people in the decision making process. Any type of company can be involved such as a small lodge or a tour operator. The most important factor is not the type of company or the type of tourism, but that poor people receive an increase in the net benefits from tourism.”
|
Dit is voor Westerse landen vooral een ontwikkeling wat betreft uitgaand toerisme en in niet-westerse landen een ontwikkeling wat betreft inkomend toerisme. Een punt dat ter discussie staat bij deze trend is dat dit voor uitgaand toerisme een vorm is van ego-toerisme. Hierbij zou de Westerse samenleving naar minder ontwikkelde gebieden gaan om zichzelf hierdoor beter te voelen.
2.Groeiende belangstelling voor het milieu en de natuur in samenhang met toerisme
Ook wel the ‘greening’ market genoemd. Er is geen twijfel aan dat de toeristische markt ‘ groener’ is geworden. Toenemende bezorgdheid voor het milieu en de omgeving en behoud blijkt uit het groeiende aantal van milieuorganisaties zoals Greenpeace en ‘ the World Wildlife Fun for Nature’. Er wordt geschat dat 85% van de geïndustrialiseerde wereldburgers het milieu probleem nummer éen vindt.
Trends:
- Ecotourism
‘ Ecotourism, the idea that nature based tourism could contribute social and environmental benefits, burst into public consciousness in the late 1980’s and became virtually a phenomenon in the 1990’s. In many countries, it became a substantial focus od debate, generating numerous conferences, new courses and challenging policy development at all levels of government, the tourist industry and the environmental movement.’ Bron: Ecotourism Impacts, potentials and possibilities. Stephen Wearing and John Neil. |
3.individueel toerisme versus massa toerisme
Aan de ene kant gaan steeds meer mensen alleen op reis. In het kader van zelfontplooiing, onafhankelijk willen zijn en het ligt de nadruk op het leggen van zoveel mogelijk sociale contacten op reis.
Aan de andere kant zijn er veel bestemmingen die overspoeld worden door deze individuele reizigers. Australië en Azië zijn razend populair en ontvangen jaarlijks massa’s toeristen.
Trends:
- Backpacken onder de jongeren
- Gap-year: reizen in het buitenland
- Feestvakanties naar verre bestemmingen
Bijvoorbeeld: Festivals in landen ver van het thuis land of de full-moan party’s in Thailand.
Ontwikkelingen en trends op de Nederlandse toeristische markt
Bron: Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd. Jaar: 2008/2009.
Socio- demografische ontwikkelingen
De bevolkingsprognose is naar boven bijgesteld, het aandeel ouderen loopt fors op en de senior is reislustig. Kortom: vergrijzing van de Nederlandse bevolking en een grote participatie van senioren op de toeristische markt.
De samenleving wordt steeds multicultureler, er zal daarmee dus ook een grote participatie zijn aan niet-westerse allochtonen in de toerisme sector vanuit Nederland. Dit project en de doelgroep die wij hebben toegewezen gekregen (Iraniers) voor een van onze reizen sluit hierop aan.
Economische ontwikkelingen
Volgens de laatste cijfers van het CBS is er officieel sprake van een economische ressie. Door de recessie heeft de consument minder te besteden. Aan de andere kant blijft de toerisme sector nog steeds groeien. De consument wil 'waar voor zijn geld' en zal kiezen voor een zo laag mogelijke prijs. We zullen wel met vakantie gaan, maar minder vaak, minder ver en we geven minder uit, volgens verwachtingen.
Technologische ontwikkelingen
De opkomst van internet en sociale media spelen een belangrijke rol in het toerisme van nu. Online boeken en reserveren is heel gewoon. Reisbureau's zullen voor een groot deel gaan verdwijnen. Daarnaast heeft de consument veel informatie tot zijn beschikking op het gebied van andere landen, culturen, reisorganisaties en prijsaanbod.
Ook internet op de plaats van bestemming is door veel consumenten gewenst. Het is onder andere een goedkoop middel om mensen op het thuisfront te contacteren. De consument neemt ook vaak elektronica zelf mee, zoals een Ipod, een laptop, mobieltje en andere producten.
Ecologische ontwikkelingen
Het effect van toerisme op het milieu staat (opniew) steeds meer in de belangstelling. Het Nederlandse toerisme draagt bij tot de milieubelasting. De bestemmingskeuze heedt de grootste invloed op de milieubelasting, gevolgd door de keuze van vervoermiddel en organisatiegraad. Zowel consument als aanbieders tonen steeds meer interesse in een zo weinig mogelijk milieubelastende vakantiereis.
Zichtbare trends op de markt voor groepsrondreizen
Bron: http://www.reisportals.nl/2010/09/29/lancering-rondreis-nl-en-trends-in-rondreizen/
- Thematisering
Er is een groot aanbod aan gethematiseerde rondreizen:
- Fotografiereizen
- Spirituele rondreizen
- Wandelreizen
- Actieve reizen
- Cultuurreizen
- Reizen met betrekking tot religieuze feesten of muziekfestivals
- Reizen met betrekking tot kunst en creativiteit, enzovoorts.
- Specialisering
- Duurzaamheid
- Kleinschalige groepen
De groepen zijn kleiner geworden en ook vaker gericht op een bepaalde groep mensen (lifestylesegmentatie). Familierondreizen en singlerondreizen worden tegenwoordig door bijna alle grote rondreisorganisaties aangeboden. Ook voor jongeren en oudere mensen kunnen er speciale rondreizen geboekt worden. Dit hangt sterk samen met thematisering en specialisering.
Trends op de toeristische markt met betrekking tot duurzaamheid
Bronnen: Ecotourism Impacts, Potentials and Possibilities
Reader: Fair Tourism
Wereldwijd
Wereldwijd zijn vele nieuwe vormen van toerisme ontstaan waarin duurzaamheid een rol speelt. Waaronder het eerder genoemde eco-toerisme en onderstaande aspecten die onderdeel zijn van duurzaam toerisme:
• Sustainable tourism
• Community-based tourism
• Fair trade tourism
• Responsible tourism
• Green tourism
• Pro-poor tourism
• Agrotourism
• Ecotourism
• Geotourism
• Clean tourism
• Volunteer tourism (voluntourism)
• Nature-based tourism
• Rural tourism
• Ethical tourism
• Zero emission
Op Europees niveau
Bron: http://ledje.infoteur.nl/specials/europees-toerisme.html
Mensen kiezen niet langer een reis naar aanleiding van de demografische factoren en het klimaat van de bestemming. Zij zullen vaker een reis kiezen die betrekking heeft op zich zelf, zoals zelf ontwikkeling en creativiteit. Mensen krijgen steeds meer waardevolle reiservaringen en dus zullen mensen aan de hand daarvan worden gestimuleerd meer te gaan reizen.
- Low-cost airlines
- Citytrips
- Shopping-tourism
- Business tourism
In Nederland
- Keuze voor Co2 Compensatie
Voorbeeld Baobab reizen:
Reis 100% CO2 neutraal met Baobab reizen! Baobab neemt dit unieke initiatief in samenwerking met GreenSeat. Wij compenseren de CO2 uitstoot van de vluchten van onze eigen reisbegeleiders. Als deelnemer kies je er zelf voor om de CO2 uitstoot van je internationale vlucht te compenseren, of om helemaal CO2 neutraal te reizen en ook al je vervoer ter plaatse én je overnachtingen te compenseren. En om ervoor te zorgen dat je direct kunt zien waar je geld naartoe gaat en wat ermee gebeurt, hebben we een ‘eigen’ CO2-compensatie-project. In 2010 was dat het Babilonia Hydropower project in Honduras, in 2011 de Lalan Rubberplantage in Sri Lanka. Bewuste keuze We hádden natuurlijk de CO2 compensatie van je hele reis in de reissom kunnen opnemen. Om jou als reiziger zelf die keuze te laten maken hebben we heel bewust gedaan. Zo kunnen we er samen met jou voor zorgen dat ook anderen weten wat de gevolgen van CO2 uitstoot, en de compensatie daarvan, betekent. Want ons doel is dat duurzaam reizen niet een tijdelijke trend is, maar ‘normaal’ wordt als je op reis gaat.
|
- Back to basic toerisme
Nederlandse toeristen kiezen steeds vaker voor eenvoud, rust en natuur. Weg uit de rush-rush cultuur en het drukke en gestreste dagelijks bestaan.
- Minder vaak op vakantie, maar langer en verder weg of vaker op vakantie, korter en dichterbij.
- In het beroepsveld: De duurzame tourmanager
Er vind een verbreding van het beroep tourmanager plaats: ‘ de duurzame tourmanager’.
Naast manager of the Group, nu ook:
- manager of the visitor experience
- manager of the tourism impact