Belevingsdeskundige
Beleving
In de jaren vijftig werd geconstateerd dat markten verzadigd raakten en dat de afzet van de producten niet alleen afhankelijk waren van het product zelf, maar ook van de samenhangende serviceverlenende aspecten.
Consumenten waren niet langer geïnteresseerd in alleen een product, dus de producenten zochten naar oplossingen voor problemen waar de consument dagelijks mee te maken had. De beleveniseconomie heeft in de loop der jaren een aantal ontwikkelingen doorgemaakt, Volgens Pine en Gilmore zijn dit de volgende stadia, weergegeven in chronologische volgorde:
- Grondstoffen
- Producten
- Service
- entertainment
- transformatie
Aan het eind van elk stadia ontstond er een schaarste en moest er innovatief nagedacht worden. Zoals je in de stadia kan zien wordt er bij elke stap wat toegevoegd op een ander niveau.
- Grondstoffen - basisbehoefte
- Producten - industrialisatie
- Service - probleemoplossend
- entertainment – gevoel, vermaak
- transformatie – entertainment transformeren tot Hype
Ontwikkelingsstadia van Beleving aan de hand van nederlandse economie.
Grondstoffen;
Voor een lang tijd waren grondstoffen de enige vorm van economische activiteit in de Primaire sector. Boeren verbouwden landbouwproducten, jagers vingen hun prooi en in de mijnbouw werden grondstoffen aan de aarde onttrokken.
Producten;
Na de uitvinding van de stoommachine kwam een abrupt einde aan "commodity". Hierdoor maakte het stadium “grondstoffen” een sprong naar het stadium “producten” waarin de meeste aandacht ging naar industriële productie.
Service;
Aan het einde van stadium “producten” ontstond er een schaarste aan innovatieve producten, het gevolg hiervan was dat de afzet niet meer automatisch gegarandeerd was, innovatie was vereist. Service was nauwelijks een onderdeel in de markt. Maar toen Kotler marketing uitvond veranderde dit het hele aanbod in de markt en werd een succesvol bedrijf een bedrijf die erin geslaagd was service toe te voegen aan hun product.
Entertainment;
Tegenwoordig is service iets wat standaard wordt verwacht en zul je je als organisatie/onderneming moeten onderscheiden van de concurrenten. Om je te onderscheiden van de concurrenten moeten bedrijven iets “extra’s” toevoegen aan hun producten/diensten, aldus “Entertainment”. In het volgende stuk (“transformatie”) staan de verschillende niveaus van vermaak/beleving beschreven.
Transformatie;
Uit onderzoek blijkt; dat als je klanten/gasten aan elkaar kan koppelen met collectieve belangen en behoeften, ontstaat er een doelgroep, zodoende koppel je deze doelgroep aan jouw product/dienst.
Hieruit ontstaat er wel/niet een hype en is de transformatie van het product compleet.
Het creeren van een hype wordt gedaan door middel van beleving (entertainment) op verschillende niveaus, omschreven door Pine en Gilmore:
- Amusement
- Leren
- Esthetiek
- Ontsnapping
Kernvraag; Waarom verkopen ondernemers beleving?
Ondernemers verkopen beleving, om een concurrerende positie in te meenemen en hiermee een goede marktpositie en rendabiliteit vast te stellen.
Wat is beleving en hoe creeren organisaties dit?
Wat is beleving?
Beleving kan worden beschreven in de algemeen bekende definitie (of synoniemen) namelijk; Elke persoonlijk ervaren bewustzijnsinhoud, Beleving van, ervaren, innerlijke ervaring, perceptie etc.
Maar beleving heeft ook een meer functionele definitie in de sector toerisme en hospitaliteit die als volgt kan worden beschreven; Bij beleving gaat het erom dat men zodanig betrokken raakt bij een gebeurtenis of activiteit dat ze een blijvende (duurzame) indruk opdoen, aldus een memorabele belevenis.
Het is echter niet, omdat men ergens een beleving bij heeft dat die betreffende activiteit of dat betreffende onderwerp ook maar iets met de belevingseconomie te maken heeft. Beleven doet men in de dierentuin of recreatieplassen, in het spookhuis op de kermis of in de bioscoop. Men beleeft een avontuur. Men kan uitroepen zoiets nog nooit beleefd te hebben. Men kan goede tijden en slechte tijden beleven. Men kan alles of niets beleven. Kortom, het beleven is een activiteit. En een belangrijk kenmerk van deze activiteit is dat ze een bepaalde duur heeft.
De beleveniseconomie echter is géén activiteit maar een state of mind, een manier van zijn. Zoals gelukkig of verdrietig zijn. In de moderne wereld heeft de mens behoefte aan beleving en is hij steeds op zoek naar de bewustwording die de ervaring met zich meebrengt, want deze belevingen worden ondergaan als een ervaring. Niet om uit de ervaring enige wijsheid te putten, maar om aan de ervaring de eigen identiteit te kunnen afleiden, zichzelf te vormen.
Hoe creëren organisaties dit?
Organisaties creëren belevenis door gebruik te maken van de emoties, interesses en normen en waarden van de consumenten. Vooral emoties spelen een grote rol in het creëren van een memorabele beleving omdat dit gerelateerd kan worden aan eerdere ervaringen van de betreffende persoon.
Voorbeeld
Omdat in dit verslag de onderwerpen beleving en duurzaamheid besproken worden zal het voorbeeld hier niet aan onderdoen:
Durable Travel.
Beleving en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden van Durable Travel en duidelijk herkenbaar tijdens de reis naar Spanje. Dit begint al tijdens de heenvlucht. De aankomst in Barcelona zal een onvergetelijke indruk achterlaten, de studenten zijn wellicht voor het eerst in Europa en ontdekken een hele andere omgeving met exotisch getinte huisjes en een extraverte bevolking.
De eerste middag is vrij te besteden, zo kan men de stad alvast gaan verkennen en de eerste indrukken opdoen. Na hun eerste echte Spaanse maaltijd vindt de informatie avond plaats, hier worden de activiteiten en het programma tijdens de reis uitgelegd. De tweede dag begint het avontuur pas echt, met een culturele ochtend. Uiteraard wordt de Sagrada Familia opgenomen in het programma, waarna een bezoekje aan het museum van Picasso gepland staat. De derde dag krijgen de studenten surfles van echte Spanjaarden. Het wordt echt een uitdaging voor ze om allemaal de beste te zijn, want surfen is niet erg gemakkelijk om te leren. Een mooie uitdaging dus voor onze studenten. Van alle inspanning wordt men hongerig, daarom kunnen de lege magen ’s avonds gevuld worden met heerlijke tapas onder het genot van een glaasje sangria. Natuurlijk krijgen ze het surfen niet in één dag onder de knie, daarom is er op dag drie nog een surfles. Ook deze dag wordt weer spetterend afgesloten met een bootfeest. Helemaal in hun straatje, lekker dansen en wat drinken op het water, dit maken ze ook niet elke dag mee. Zaragoza wordt ook bezocht. In deze prachtige omgeving staat mountainbiken en raften op het programma, deze sportieve tocht zal mede dankzij het natuurschoon zeker gewaardeerd worden door de Amerikaanse studenten. ’s Avonds is er een kroegentocht door het rijke uitgaansleven van de studentenstad Zaragoza, hier zullen ze onvergetelijke indrukken opdoen van het Spaanse uitgaansleven. Bij de cultuur van de Spanjaarden hoort natuurlijk ook dans, om de studenten hierbij te betrekken krijgen zij een echte flamencocursus, deze wordt afgesloten door een spectaculaire show van de instructeurs. Iets wat hen zeker bij zal blijven. De volgende dag is het zover, Barcelona! De eerste dag wordt er een vol culturele belevenissen gevolgd door een middagje shoppen in de hippe winkels van Barcelona. Voor de dames natuurlijk een succes, maar ook de mannen zullen hier de ogen uitkijken en wellicht wat souvenirs kopen voor de thuisblijvers. Tijdens de vrije middag krijgen zij de kans om zelf iets te doen, de keuze is groot en dus een grote kans dat het een memorabele middag wordt. Het uitgaan in Barcelona wordt ongetwijfeld een succes, daarom is hier de hele avond voor uitgetrokken. Na een goede avond stappen kan men lekker ontspannen op het strand en wellicht een frisse duik nemen. Een toepasselijke afsluiting van de reis van hun leven.
Het belevingsaspect is bij Durable Travel groter dan bij andere reisorganisaties, niet alleen door de activiteiten maar ook de kleinschaligheid van accommodaties en het contact met de lokale bevolking. Denk aan bijvoorbeeld de lokale gidsen en surfinstructeurs
Is er wel of geen relatie tussen beleving en duurzaamheid?
Beleving en duurzaamheid zijn twee totaal verschillende begrippen, maar hangen ongetwijfeld samen in de sector toerisme. Tegenwoordig staat het behouden van de natuur en aandacht voor de lokale bevolking hoog in het vaandel. Deze bewustwording van de natuur en respect voor de lokale bevolking door de mensen draagt bij aan een duurzame samenleving. Dit is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid en staat dan ook in direct verband tot een beleving voor jongeren.
Een goed voorbeeld van respect voor de lokale bevolking, is een ontwikkeling in het toerisme. Het wordt namelijk steeds populairder om zich als toerist onder de lokale bevolking te mengen.Hierdoor krijgt men een perspectief op de verschillende manieren van leven over de hele wereld.
En zij zien dan ook wat voor nadelige gevolgen alle industrie voor die bewoners en de natuur hebben. In feite wordt deze beleving en ervaring mee naar huis genomen waardoor mensen milieubewuster gaan leven, dit geeft ook weer een onderliggende relatie aan tussen beleving en duurzaamheid. Enkele kleinere voorbeelden die ook een blijvende indruk achterlaten bij de klant zijn bijvoorbeeld, de zogenaamde “Green Seats” die verkocht worden door vliegtuigmaatschappijen of campings die “grijs water” in de douche en toiletgebouwen gebruiken.
Ten slotte zijn natuurlijke rijkdommen en overige vakantiebestemmingen afhankelijk van duurzaamheid. Wanneer deze gebieden verdwijnen, zal de beleving ervan compleet verloren gaan.